«σαν εμάς.»

Είναι άνθρωποι σαν εμάς. Δεν είναι βιαστές, δεν είναι εγκληματίες, δεν ήταν άνεργοι, ούτε άστεγοι. Δε θέλουν ούτε αυτοί να μείνουν στην Ελλάδα (θα ήταν τρελοί, εδώ εμείς και δεν ξέρουμε αν θέλουμε). Είναι άνθρωποι που μέχρι προχτές είχαν το δικό τους σπίτι, την οικογένεια τους και τη δουλεία τους και ας είναι από άλλη χώρα, ήπειρο και ας πιστεύουν σε άλλη θρησκεία.

Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός μας , η καχυποψία μας δε μας επιτρέπει να δούμε καθαρά ότι στη θέση τους θα είχαμε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι από αυτούς είχαν τα πάντα και δεν έχουνε τίποτα. Το ότι ήταν άτυχοι δεν τους καθιστά ούτε βιαστές ούτε υποδεέστερους μας. Κρίνουμε την κατάσταση και κατακρίνουμε τους πρόσφυγες εκ του ασφαλούς ξεχνόντας την ιστορία μας.

Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα όντως θυμίζουν μεσαίωνα  και είναι η αφορμή να διαχωρίσουμε και το ποιόν των Ελλήνων. Από τη μία, το παράδειγμα των γιατρών χωρίς σύνορα και του δημάρχου της Κοζάνης που κινητοποιήθηκαν άμεσα και συλλογικά, εκμεταλλεύτηκαν τα social media για να ξεσηκώσουν τον κόσμο, συγκέντωσαν τρόφιμα, ρούχα, και απέδειξαν ότι το αίσθημα του «ανθρώπου» είναι πιο έντονο σε σχέση με αυτό του «Έλληνα» τοπικιστή. Και από την άλλη, το παράδειγμα των Γιαννιτσών (της πόλης μου, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δε με χαροποιεί ιδιαίτερα) που έκαψαν τα δύο στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων (Φιλιππάκου και Καψάλη).

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές στην περιοχή από την πρώτη μέρα που μαθεύτηκε ότι θα οδηγήσουν μέρος του πληθυσμού στην πόλη. Πως μία μικρή πόλη μπορεί να βοηθήσει έναν τέτοιο αριθμό προσφύγων όταν μάλιστα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές; Αν όντως ήταν κατάλληλη πόλη είναι άλλη ιστορία. Η δουλειά στράβωσε από την αρχή, μιας και δεν είχε ενημερωθεί ο δήμος , αλλά πρόκειται για αυθαίρετη και γρήγορη απόφαση του κ.Καμμένου και του κ.Μουζάλα. Αυτό όμως πλέον είναι το λιγότερο, καθώς η πόλη μας έγινε πρώτο θέμα από χτες το βράδυ και όχι με μία καλή είδηση.

Ξέσπασαν δύο φωτιές μία χτες και μία σήμερα το πρωί. Προφανώς και δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αλλά μάλλον πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Ο ίδιος ο δήμαρχος τόνισε ότι: «αυτή η ενέργεια πως δεν μας τιμάει καθόλου». Πόσο λυπηρό και ακόμη πιο λυπηρό ότι ορισμένοι κάτοικοι το επικρότησαν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

About the post

NEWS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: