Η πρόταση της Gucci για την επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, που απορρίφθηκε

Σίγουρα πήρε το αυτί σας για την επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, αφού αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση περί της καταλληλότητας χώρων με ιστορική αξία σαν αυτό του Παρθενώνα.

«Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας των μνημείων της Ακρόπολης δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς πρόκειται για μοναδικά μνημεία και σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» : Με αυτή την αιτιολόγηση, τα μέλη του ΚΑΣ απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της εταιρείας Gucci για επίδειξη μόδας εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου.

Όπως υποστήριξαν οι άνθρωποι της εταιρίας στην προσπάθεια τους να πείσουν το ΚΑΣ να δώσει τον ιστορικό χώρο για την επίδειξη της Gucci Cruz 2018 Collection στον χώρο μεταξύ του Παρθενώνα και του Ερεχθείου ή στα ανατολικά του Ερεχθείου την 1η Ιουνίου 2017 τα οφέλη που θα προέκυπταν από τη διαφημιστική δαπάνη και τον τηλεοπτικό χρόνο προβολής των μνημείων και της Αθήνας θα ξεπερνούσαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου αναφέρει η ιστοσελίδα της La Repubblica. Είναι πιθανό.
Οι 300 προσκεκλημένοι, οι συντάκτες μόδας από την παγκόσμια βιομηχανία του στιλ, αλλά και οι σταρ που θα έδιναν το παρόν στην εκδήλωση θα έδιναν στον Παρθενώνα μια κομψή και επίκαιρη δημοφιλία -θα τον έκαναν ένα κομμάτι της μόδας σήμερα. Η αξία των μνημείων μας είναι ανεκτίμητη και η τουριστικότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη.
Πρόσφατα η Fendi εντυπωσίασε με την επίδειξη της στο πολιτιστικό μνημείο της Fontana di Trevi -αν και οι αναλογίες δεν υπάρχουν, η Fendi έχει ήδη επενδύσει στην αναστήλωση του μνημείου και η επίδειξη της, πέρα από προβολή των νέων δημιουργιών του σχεδιαστή Λάγκερφελντ ήταν μια κίνηση προώθησης της συνέργειας της με τις αρχές της πόλης και ναι, το μνημείο του Παρθενώνα φέρει μεγαλύτερους, σημαντικότερους συμβολισμούς από ένα υπέροχο συντριβάνι σε μια (λιγότερο αρχαία από την Αθήνα) Αρχαία Πόλη. Οι οίκοι μόδας επιμένουν να θέλουν να συνδέσουν τα λογότυπα τους με την ιστορία του κόσμου σήμερα, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Repubblica o οίκος δεσμεύτηκε στις συζητήσεις του με το ΚΑΣ ότι εάν και εφόσον το αίτημα του γινόταν αποδεκτό, θα έκανε χορηγία δύο εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μία πενταετία ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας» είτε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης ή σε οργανισμό που θα υποδείκνυε η Υπηρεσία αναφέρουν δημοσιεύματα.

Mε ανακοίνωση της η εταιρία ωστόσο δεν επιβεβαιώνει κάποια οικονομική προσφορά κάνοντας λόγο για μια μακρόχρονη συνέργεια ανάμεσα στην εταιρία και το ΚΑΣ στα πρότυπα των συνεργασιών του με τα Palazzo Strozzi στη Φλορεντία, το Μουσείο Mingsheng Museum στη Σαγκάη, το Chatsworth House στην Αγγλία και το LACMA στο Λος Άντζελες.

Η Ακρόπολη είναι όχι απλώς ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν μπορεί να μπαίνει σε εμπορικές συναλλαγές. Ο Παρθενώνας είναι το logo της Unesco, επίσης γνωρίζετε όλοι την προσπάθεια και τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε με αυτό τον τρόπο το σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για μια επίδειξη μόδας, που μπορεί να είναι υψηλής ραπτικής, αλλά δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του χώρου. Είμαστε πάντα πρόθυμοι σε χορηγίες, τα μνημεία χρειάζονται συντήρηση και ανάδειξη. Υπάρχουν τα έργα που διεξάγονται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχουμε και χορηγίες από άλλους φορείς» ανέφερε μεταξύ άλλων η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: